U trendu

Kim nalozio stroze mere protiv kovida

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim DŽong Un naložio je zvaničnicima da, kako je rekao, „u našem stilu“ sprovedu oštriju kampanju u prevenciji epidemije, nakon što je odbio neke strane vakcine protiv kovida-19 ponuđene u okviru programa Kovaks koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Tokom jučerašnjeg sastanka Politbiroa, Kim je rekao da zvaničnici „moraju imati na umu da je pooštravanje mera u cilju prevencije epidemije zadatak od najveće važnosti u kojem se ne sme popustiti ni na trenutak“, izvestila je danas zvanična Korejska centralna novinska agencija, a prenosi AP.

Kim je naglasio i potrebu za materijalnim i tehničkim sredstvima za sprečavanje virusa i povećanjem kvalifikacija zdravstvenih radnika.

Severnokorejski lider je prethodno pozvao građane Severne Koreje da se pripreme za produženje ograničenja u vezi sa kovidom-19, ukazujući da će nacionalne granice ostati zatvorene uprkos pogoršanju ekonomskih i prehrambenih uslova.

Od početka pandemije, Severna Koreja je primenjivala strog karantin i zatvaranje granica kako bi sprečila izbijanje epidemije.

UNICEF, koji nabavlja i isporučuje vakcine u ime programa Kovaks, saopštio je u utorak da je Severna Koreja predložila da se tri miliona vakcina „Sinovak“ koje su bile namenjene Pjongjangu, pošalju u druge zemlje koje su teško pogođene kovidom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.