U trendu

Kim ne veruje Trampu, ali sastanak i dalje moguć

Severnokorejski vođa Kim Džong-un potvrdio je posvećenost „potpunoj“ denuklearizaciji Korejskog poluostrva i planiranom sastanku sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, izjavio je danas južnokorejski predsednik Mun Džae-in koji se u subotu neočekivano sastao sa Kimom.

Rojters prenosi da je Mun, nakon drugog sastanka sa Kimom za poslednja dva meseca, na konferenciji sa medije u Seulu izjavio da su njih dvojica složili da mogući samit Severna Koreja-SAD, planiran za 12. jun, „mora da bude uspešno održan“.

Predsednik Južne Koreje rekao je da je Kinu preneo Trampovu „čvrstu volju“ za okončanjem neprijateljskog odnosa sa Severnom Korejom i razvijanjem bilateralne privredne saradnje.

Rojters prenosi da je neimenovani visoki južnookorejski zvaničnik takođe izjavio da Severna i Južna Koreja razgovaraju o mogućem zalogu koji bi SAD dale Pjongjangu da neće vršiti agresiju i početku razgovora o mirovnom sporazumu, pre održavanja samita Kima i Trampa.

„Kako bi samit Severna Koreja-SAD bio uspešan, mi istražujemo načine da na radnom nivou uklonimo zabrinutost u pogledu bezbednosti koju ima Severna Koreja. To uključuje okonačanje neprijateljskih odnosa, međusobni zalog da neće biti agresije i pokretanje razgovora o mirovnom sporazumu koji bi zamenio trenutno primirje“, rekao je ovaj zvaničnik.

On je dodao i da „dve Koreje vode razgovore i o tripartitnoj deklaraciji o okonačanju Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, ali još uvek nema bilo kakvog dogovora o održavanju tripartitnog samita“.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da i dalje razmatra održavanje samita sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom 12. juna u Singapuru i dodao da razgovori u vezi s tim napreduju veoma dobro, prenosi Rojters.

„Ide veoma dobro u vezi sa samitom sa Severnom Korejom. Napreduje fino. Tako da razmatramo 12. jun i Singapur. To se nije promenilo. Tako da ćemo videti šta će se desiti“, kazao je sinoć Tramp u Beloj kući.

Kim je na jučerašnjem iznenadnom sastanku sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom da ima „čvrstu želju“ za održavanje mogućeg samita sa SAD 12. juna u Singapuru, saopštila je severnokorejska državna agencija KCNA.

Kim i Mun su, kako se navodi, vodili detaljne razgovore, a dogovorili su se da održe razgovore na visokom nivou 1. juna, preneo je Rojters.

Mun se sastao sa Kimom kako bi razgovarali o mogućem predstojećem Kimovom samitu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, saopšteno je prethodno iz Munovog kabineta.

Ovo bio drugi međukorejski samit u poslednja dva meseca, a sastanak je održan nešto severnije od teško militarizovane granice u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Munov kabinet je objavio da su se sastali radi razmene mišljenja kako bi se utro put samitu Severne Koreje i SAD.

Izgledi da će se održati samit između SAD i Severne Koreje povećali su se nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da Vašington ima „veoma produktivne razgovore“ sa Pjongjangom o tome da se, ipak, održi samit 12. juna u Singapuru.

„Imamo veoma produktivne razgovore s Severnom Korejom o ponovnom zakazivanju samita koji, ako se desi, verovatno će biti u Singapuru istog datuma, 12. juna, a ako bude neophodno, biće produžen“, naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Magazin „Politiko“ objavio je da se tim, koji čine 30 zvaničnika Bele kuće i Stejt departmenta, priprema za odlazak u Singapur kasnije ovog vikenda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar