Kim: Partija kriva za neuspeh reformi

PJONGJANG – Severnokorejski vođa Kim Džong Un rekao je da radničke partije treba da preuzmu konkretniju ulogu u realizaciji novog petogodišnjeg ekonomskog plana i optužio stranku za ranije neuspehe u sprovođenju reformi, izvestili su u danas severnokorejski državni mediji, a prenosi Rojters.

Agencija navodi da nove primedbe korejskog vođe dolaze trećeg dana zasedanja 8. Centralnog komiteta stranke, na kome je Kim takođe ranije izneo pravce kretanja u odnosima sa Južnom Korejom i drugim spoljnim poslovima zemlje, kao i pojedinačne planove za svaki ekonomski sektor.
U januaru na Osmom kongresu stranke severnokorejski lider je otvoreno priznao da njegov prethodni petogodišnji ekonomski plan nije ispunio ciljeve u skoro svakom sektoru, a ove nedelje naglasio je važnost jačanja zakonskog nadzora i kontrole nad novim petogodišnjim planom, koji je predstavljen na januarskom kongresu .

„Zakonodavni sektor je zadužen da ukloni sve nelogične elemente koji postaju kamen spoticanja u sprovođenju nacionalnog ekonomskog plana i donese i usavrši nove zakone za svaki sektor“, izvestila je državna KCNA o novim Kimovim instrukcijama.

Korejski vođa je takođe okrivio stranku zbog toga što nije ispunila svoju ulogu organizatora i tela koje postavlja standarde u sprovođenju prethodnih ekonomskih politika.
„Zakonodavna tela, uključujući i tužilaštvo, trebalo bi da povećaju svoju ulogu kako bi se osiguralo da je nacionalni ekonomski plan pravilno raspoređen i pravilno izvršen“, poručio je Kim stranci tokom zasedanja.

KCNA je ranije prenela da je tokom sastanka stranke Kim podneo izveštaj o sprovođenju zadataka petogodišnjeg ekonomskog plana planiranih za 2021. i pokazao odlučnost i volju Centralnog komiteta stranke da nastavi ekonomsku izgradnju uprkos teškim okolnostima, a kritikovao je zbog pasivnih i odbrambenih tendencija neke delove državne organizacije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.