U trendu

Kim ponovio da se zalaže za denuklearizaciju

PJONGJANG – Lider Severne Koreje Kim Džong Un ponovo je istakao da je posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva, javila je KCNA.

„Ističemo da je naša a i njegova (Kimova) pozicija da potpuno uklonim pretnju oružanog konflikta i horora rata na Korejskom poluostrvu i pretvorimo ga u kolevku mira bez nuklearnog oružja, bez nuklearne pretnje“, navodi se u saopštenju koje prenosi KCNA.

Lideri Južne i Severne Koreje, Mun Džae In i Kim Džong Un, sastaće se 18. septembra na trećem samitu ove dve zemlje, saopštio je specijalni izaslanik južnokorejskog predsednika tokom posete Pjongjangu.

Prema njegovim rečima, zvaničnici dveju zemalja održaće sastanke na visokom nivou tokom iduće nedelje kako bi izvršili pripreme za predstojeći samit, koji će trajati od 18. do 20. septembra, prenosi TAS S.

Samit će se održati u Pjongjangu, a Kim i Mun će razgovarati o sprovođenju Deklaracije iz Panmundžoma (pograničnog sela u demilitarizovanoj zoni), uspostavljanju trajnog mira i denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Severnokorejskom lideru takođe je uručeno pismo južnokorejskog predsednka.

Mun i Kim su se poslednji put sastali u Panmundžomu 26. maja ove godine, a pre toga je u aprilu održan prvi samit između dve Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar