U trendu

Kina deli uzorke Meseca sa Rusijom i Francuskom

Kina je podelila uzorke Meseca sa Rusijom i Francuskom, saopštila je u ponedeljak Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA), prenosi agencija Sinhua.

Tokom ceremonije obeležavanja Kineskog dana svemira u Hefeju, glavnom gradu provincije Anhui, CNSA je saopštila da je Kina poklonila Francuskoj 1,5 grama lunarnih uzoraka u naučne svrhe kada je francuski predsednik Emanuel Makron posetio Kinu ranije ovog meseca.

Tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini u februaru 2022. godine, Kina je Rusiji poklonila 1,5 grama lunarnih uzoraka za naučna istraživanja, saopštila je CNSA i dodala da je u martu 2023. godine, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, Rusija uzvratila time što je Kini dala ista količina lunarnih uzoraka za naučna istraživanja.

Lunarni uzorci koje je Kina podelila sa Rusijom i Francuskom deo su uzoraka koje je donela misija Čang’e-5 u decembru 2020. Istog meseca, CNSA je uvela uredbu o upravljanju lunarnim uzorcima kako bi podstakla istraživanje i promovisala deljenje naučnih saznanja.

U istraživanju lunarnih uzoraka koje je prikupila Kina učestvovali su naučnici iz zemalja poput Australije, Rusije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Švedske.

Kina se oduvek pridržavala principa mirnog korišćenja, jednakosti i uzajamne koristi za obavljanje vazdušno-kosmičke razmene i saradnje sa zemljama širom sveta i promovisanje izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo u oblasti svemira, dodala je CNSA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.