U trendu

Kina dozvolila americkoj porodici povratak kuci posle 3 god

LONDON – Brat i sestra iz Amerike, koji prethodne tri godine nisu mogli da napuste Kinu, dobili su danas dozvolu da se vrate kući.

Sintija i Viktor Liu su, zajedno sa majkom, bili optuženi za „ekonomske zločine“ dok su bili u poseti Kini, prenosi BBC.

Liuovi tvrde da su im kineske vlasti ograničile kretanje kako bi privukli njihovog oca da se vrati u zemlju, gde je on optužen za prevaru.

Odluka Pekinga, kako navodi BBC, poklapa se sa odlukom kanadskih vlasti da puste na slobodu direktorku Huaveja Meng Vanžu i rečiprocnom odlukom Kine da oslobodi dvojicu Kanađana.

Kina je ranije bila na meti kritika zbog korišćenja civila kao političkih piona u svojoj, kako se navodi, „talačkoj diplomatiji“, što je Peking uvek demantovao.

Američki senatori Edvard Marki i Elizabet Voren saopštili su da su se Sintija i Viktor Liu vratili kuci „posle tri teške godine koje su proveli u Kini kao pioni kineske vlade“.

Senatori su dodali da njihova majka, Sandra Han, koja je takođe američki državljanin, se nalazi i dalje u Kini, kao i da se radi sa američkom vladom na njenom oslobađanju.

Troje članova porodice Liu je 2018. godine otputovalo u Kinu da posete rodbinu.

U to vreme, Sintija Liu je radila kao konsultant, a Viktor Liu je studirao.

Nekoliko dana kasnije, njihovu majku su uhapsili i prebacili u „crni zatvor“, odnosno, misteriozni pritvorni centar, kako su tada rekla njena deca koja su ubrzo potom otkrila da ne mogu da napuste Kinu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u to vreme navelo da su „osumnjičeni za ekonomske zločine“.

Brat i sestra su tada rekli Njujork tajmsu da ih kineske vlasti koriste kako bi namamili nazad u zemlju njihovog oca, nekadašnjeg izvršnog direktora državne banke, koji je optužen za prevaru iako je on prekinuo veze sa porodicom još 2012. godine.

List Čajna dejli prenosi da je njihov otac, Liu Kangming jedan od 100 najtraženijih begunaca, koji je pobegao iz zemlje 2007. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar