U trendu

Kina dva puta testirala svemirsko hiperskonično oružje

PEKING – Dva puta tokom proteklog leta kineska vojska je testirala svemirske hiperskonične rakete programirane da obiđu krug oko planete pre nego što se s dodatnim ubrzanjem iz neočekivanog pravca obruše ka cilju.

U razgovoru sa novinarom Fajnenšel Tajmsa dobro upućeni izvor iz obaveštajne zajednice tvrdi da je tokom prvog testiranja raketa promašila cilj za oko 40 kilometara, prenosi BBC.

Dok su neki američki političari i komentatori bili uznemireni očiglednim napretkom Kine, Peking je demantovao izveštaje o probama insistirajući da je u pitanju testiranje svemirske letelice za višekratnu upotrebu.

Poricanje Kine je „zamagljivanje istine“, ukazao je Džefri Luis, direktor Programa za neširenje naoružanja istočne Azije na Institutu za mecjunarodne studije u Montereju u Kaliforniji, jer su informacije o testiranju potvrdili i američki zvaničnici.

On ukazuje da je tvrdnja da je Kina testirala orbitalni sistem za bombardovanje (FOB) „tehnički verodostojna i strateški opravdana za Peking“ iako, kako kaže FOB sistemi nisu novi.

Ideju o oružju koje ulazi u delimičnu orbitu oko Zemlje da bi iznenada pogodilo mete iz neočekivanog pravca prvi sproveo Sovjetski Savez tokom Hladnog rata, ali po svemu sudeći, sada je ponovo oživljava Kina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar