U trendu

Kina gradi zemaljske stanice na Antarktiku kao podršku svojim satelitima

PEKING – Kina će graditi zemaljske svemirske stanice Antarktiku kao podršku za svoju mrežu satelita koji služe za praćenje okeana, javili su danas državni mediji.

Kina je treća zemlja koja je poslala čoveka u svemir, nakon Sovjetskog saveza i SAD, prenosi Rojters.

Kineska globalna mreža zemaljskih stanica za podršku sve većem broju satelita i izazvala je zabrinutost kod nekih zemalja da bi se mogla iskoristiti za špijunažu, što Kina odbacuje.

Kako navodi agencija, Švedska nacionalna svemirska kompanija, koja je 2020. obezbedila zemaljske stanice koje su pomogle u letenju kineskih svemirskih letelica i prenosu podataka, odbila je da obnovi ugovore sa Kinom ili prihvati nove poslove sa tom zemljom zbog „promena“ u geopolitici.

Kineska kompanija za svemirska i naučna istraživanja će izgraditi stanice u istraživačkoj bazi Džongšen, jednoj od dve stalne kineske istraživačke stanice na Antarktiku.

U izveštaju nisu navedeni nikakvi tehnički detalji o projektu, iako su objavljene dve prateće ilustracije koji prikazuje četiri zemaljske stanice u Džongšenu, koje se nalaze pored zaliva Pridz na istočnom Antarktiku, južno od Indijskog okeana.

Zemaljska stanica koju je Kina izgradila u Patagoniji u Argentini takođe je izazvala zabrinutost, a prošle godine Indija se usprotivila nakon što je u luku Hambantota na Šri Lanki pristao kineski vojni istraživački brod za koji analitičari kažu da prati lansiranje satelita, raketa i projektila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar