U trendu

Kina: Gubitak balansa u evropskoj bezbednosti uzrok krize

PEKING – Kina veruje da je gubitak ravnoteže u evropskoj bezbednosti osnovni uzrok ukrajinske krize, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa diplomatskim savetnikom francuskog predsednika Emanuelom Bonom.

Vang je ocenio da je neophodno ponovo izgraditi izbalansiran, efikasan i održiv evropski bezbednosni sistem u skladu sa principom nedeljivosti bezbednosti.

Samo na taj način se može ostvariti dugoročna stabilnost u Evropi, rekao je Vang, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Naveo je da se Peking nada brzom prekidu vatre i uspostavljanju mira i da na svoj način preduzima napore u tom cilju, prenosi RIA Novosti.

Vang je kazao da Kina istovremeno smatra da sve strane treba da stvaraju neophodan ambijent i uslove za unapređenje mirovnih pregovora, da budu „akceleratori“ pregovaračkog procesa, a ne „mehovi“ za raspirivanje vatre.

Nemoguće je, s jedne strane, govoriti o prekidu vatre i okončanju rata, a sa druge strane, kontinuirano dostavljati veliku količinu naoružanja i opreme, izazivajući dalju eskalaciju neprijateljstava, ocenio je Vang.

Navodi da je neprihvatljivo, s jedne strane, izjašnjavati se o podršci dijalogu i mirovnim pregovorima, a istovremeno uvoditi beskrajne jednostrane sankcije koje podstiču dalje zaoštravanje protivrečnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar