U trendu

Kina i Britanija: Utvrditi sve činjenice o napadu na Aramko

PEKING – Velika Britanija i Kina saopstile su danas da je potrebno utvrditi sve činjenice pre nego što se bilo ko okrivi za napad na saudijsko naftno postrojenje Saudi Aramko.

Ministar spoljnih poslova Kine poručio je da je neodgovorno kriviti bilo koga za napad na saudijsko naftno postrojenje bez ubedljivih dokaza.

Portparol ministarstva rekao je novinarima da se Kina nada da će sve uključene strane ostati uzdržane, prenosi Rojters.

Velika Britanija navodi da je napad na saudijsko postrojenje ozbiljan i nečuven čin, ali da je potrebno utvrditi sve činjenice pre nego što međunarodna zajednica odgovori.

„Napad je bezobzirno kršenje međunarodnog prava“, rekao je ministar spoljnih poslova Britanije Domink Rab, ističući da Velika Britanija stoji čvrsto iza Saudijske Arabije.

„Nije još potpuno jasno ko stoji iza napada. Želim da imam jasnu sliku, koju ćemo i imati uskoro“, rekao je Rab.

On je istakao i da bi međunarodna zajednica trebalo da izađe sa zajedničkim odgovorom na taj napad, koji je izazvao značajne posledice i na globalnom naftnom tržištu.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na naftno postrojenje Saudi Aramko, ali je državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.