U trendu

Kina i Nikaragva ponovo uspostavile diplomatske odnose

PEKING – Kina i Nikaragva ponovo su danas uspostavile diplomatske odnose, nakon što je ta centralnoamerička država prekinula odnose sa Tajvanom, na koji Kina polaže pravo.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je, najavljujući odluku nakon sastanka sa ministrom finansija Nikaragve i dvojicom sinova predsednika Danijela Ortege u severnom kineskom gradu Tjenđinu, saopštilo da je ta zemlja napravila „pravi izbor“ koji je u skladu sa „težnjama naroda“, prenosi agencija Rojters.

Raskid odnosa sa Tajvanom dolazi nakon višemesečnog pogoršsanja odnosa između Ortege i Vašingtona, a odluka je doneta na dan kada je američki Stejt department saopštio da je uveo sankcije Nestoru Monkadi Lauu, Orteginom savetniku za nacionalnu bezbednost, tvrdeći da on upravlja šemom uvozne i carinske prevare u cilju bogaćenja članova Ortegine vlade.

Stejt department je saopštio i da odluka Nikaragve ne odražava volju naroda te zemlje jer njena vlada nije slobodno izabrana, kao i da je lišava saveznika.

Prekidanje veza kritikovao je i Tajvan, koji sada ima formalne odnose sa samo 14 zemalja, uglavnom u Latinskoj Americi i na Karibima.

Zbog ovakve odluke Nikaragve, tajvansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je “bol i žaljenje”, navodeći da je Ortega zanemario prijateljstvo između naroda Tajvana i Nikaragve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar