U trendu

Kina i Rusija obnavljaju sporazum o dobrosusedstvu

Šefovi diplomatija Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov postigli su  strateški konsenzus o medjusobnoj koordinaciji dve zemlje kao i dogovor da obnove Kinesko-ruski sporazum o dobrosusedstvu potpisan pre 20 godina,  prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Nakon jučerašnjeg sastanka u u gradu Guilin, u južnoj kineskoj autonomnoj regiji Guangsi Džuangrazgovora, Vang i Lavrov potpisali su nekoliko sporazuma o bilateralnoj saradnji, kao i zajedničku izjavu o globalnom upravljanju, pozivajući medjunarodnu zajednicu da ostavi po strani  razlike, izgradi konsenzus, ojača koordinaciju i zaštiti svetski mir i geostratešku stabilnost.

Kineski ministar rekao je da njihov 51. sastanak „pokazuje visok nivo kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva“.

„Bez obzira kako se medjunarodna situacija bude menjala, sveobuhvatna strateška koordinacija između dve zemlje samo će jačati i širiti se, umesto da slabi ili se smanjuje“, dodao je Vang.

Kako dodaje CMG, dve strane složile su se da strateško vodjstvo šefova država predstavlja političku snagu bilateralnih veza, dok je zajednička borba protiv pandemije dodatno produbila tradicionalno prijateljstvo naroda dveju zemalja.

Ove godine se obeležava 20 godina od potpisivanja Kinesko-ruskog sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji. Primetivši da su se dve strane dogovorile da obnove ugovor i učine ga relevantnim u novoj eri, Vang je rekao da to pokazuje nove visine, nove ideje i nove rezultate kinesko-ruske saradnje.

Kina je voljna da razgovara sa Rusijom o uspostavljanju mehanizma uzajamnog priznavanja zdravstvenih kodeksa, na osnovu prijateljskih konsultacija i u potpunosti uvažavajući zabrinutosti, rekao je Vang pozvavši dve strane da dalje produbljuju saradnju na vakcinama i da pomognu u poboljšanju pristupa vakcinama zemljama u razvoju.

Takodje je pozvao dve strane da iskoriste godinu naučnih i tehnoloških inovacija kao priliku da iskoriste potencijal za saradnju u oblastima poput 5G tehnologije, velikih podataka, zelene ekonomije, klimatskih promena, zaštite životne sredine i zdravstvene industrije, u nameri da obim trgovine dveju zemalja dostigne 200 milijardi američkih dolara.

Lavrov je rekao da je prijateljstvo dveju zemalja vrlo čvrsto i sve bolje.

„Rusija je voljna da saradjuje sa Kinom na sprovodjenju konsenzusa koji su postigli šefovi država, održava bliske razmene na visokom nivou, vrši pripreme za produženje Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljskoj saradnji izmedju Rusije i Kine“, rekao je Lavrov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.