U trendu

Kina i Rusija podigle odnose na viši nivo nakon razgovora Sija i Putina

 Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin složili su se da će dve strane slediti principe dobrosusedstva, prijateljstva i pobedničke saradnje u unapređivanju razmene i saradnje na raznim poljima i produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novo doba, piše Kineska medijska grupa (CMG).

Predsednik Si je istakao da su Kina i Rusija jedna drugoj najveći susedi i da učvršćivanje i razvoj dugoročnih dobrosusedski odnosa sa Rusijom u skladu sa istorijskom logikom i strateškim izborom Kine. Si je rekao da je tokom ove posete video mnoge obične Ruse na ulici kako mašu kineskoj koloni vozila u demonstraciji dobre volje i da jasno vidi da odnosi Kine i Rusije imaju snažnu podršku javnosti.

Istakao je da se promene neviđene u jednom veku brže razvijaju i da međunarodna ravnoteža snaga prolazi kroz duboki zaokret.

„Dve strane bi trebalo da podrže jedna drugu u pogledu pitanja koja se tiču suštinskih interesa i da se zajedno odupru mešanju spoljnih snaga u unutrašnje poslove. I unaprede komunikaciju i koordinaciju u međunarodnim poslovima, posebno u UN-u, Šangajskoj organizaciji za saradnju, BRIKS-u i drugim multilateralnim okvirima“, naveo je Si.

Predsednik Si je istakao da su zahvaljujući zajedničkim naporima Kina i Rusija uživale produbljivanje političkog međusobnog poverenja, približavanje interesa i razumevanje između naroda.

Ruski predsednik Putin je još jednom uputio tople čestitke Rusiji na reizboru predsednika Sija na mesto predsednika Kine jednoglasnim glasanjem i formiranjem nove vlade u Kini. On je rekao da se odnosi Rusije i Kine veoma dobro razvijaju.

„Postignut je dobar napredak na svim poljima bilateralne saradnje. Razmena i saradnja aktivni su između vlada, zakonodavnih tela, na različitim nivoima i u različitim oblastima“, rekao je.

Putin je dodao da je, i pored složenog okruženja, kao što je širenje kovida, trgovina Rusije i Kine zaoštrila taj trend i realizovala rast.

Putin je izrazio nadu da će dve strane u potpunosti iskoristiti svoje postojeće kanale razmene i raditi na novom napretku u praktičnoj saradnji na raznim poljima, uključujući ekonomiju i trgovinu, investicije, energetiku, prekogranični transport i logistiku.

„Rusija čvrsto podržava Kinu u ispunjavanju legitimnih interesa po pitanjima vezanim za Tajvan, Hongkong i Sinđijang. Rusija čestita Kini na pomoći da uspešno donese istorijske ishode iz razgovora Saudijske Arabije i Irana u Pekingu. To u potpunosti pokazuje važan status i pozitivan uticaj Kine kao velike zemlje u svetu“, kazao je Putin.

Nakon razgovora, podseća CMG, predsednici Si i Putin su potpisali Zajedničku izjavu Narodne Republike Kine i Ruske Federacije o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novu eru i zajedničku izjavu predsednika Narodne Republike Kine i predsednika Ruske Federacije o planu razvoja pre 2030. godine o prioritetima u ekonomskoj saradnji Kine i Rusije.

Tokom posete dve strane su takođe potpisale dokumente o bilateralnoj saradnji u oblastima kao što su poljoprivreda, šumarstvo, osnovna naučna i tehnološka istraživanja, regulacija tržišta i mediji. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.