Kina izdala belu knjigu o demokratskom napretku Hongkonga

Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine danas je izdala belu knjigu pod naslovom „Hongkong: demokratski napredak u okviru jedne zemlje, dva sistema“.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), u Beloj knjizi su predstavljeni sveobuhvatan pregled nastanka i razvoja demokratije u Specijalnom administrativnom regionu Hongkongu, kao i principi i stavovi centralne kineske vlade.

Pod britanskom kolonijalnom vladavinom, u Hongkongu nije bilo demokratije, navodi se u beloj knjizi i ističe da je kineska vlada nakon obnove suvereniteta nad Hongkongom sprovela osnovnu politiku „jedna zemlja, dva sistema“ i uspostavila demokratiju u regionu.

Centralna vlada Kine je od tada pružala stalnu podršku regionu u razvoju njegovog demokratskog sistema.

„Odlučnost, iskrenost i napori Komunističke partije (KP) Kine i kineske vlade u tom cilju ostali su dosledni i očigledni u očima svih objektivnih posmatrača“, navodi se u Beloj knjizi.

Činjenice dokazuju da su antikineske snage u Hongkongu i spoljne snage koje stoje iza njih odgovorne za ometanje napretka demokratije u Hongkongu, navodi se u Beloj knjizi.

Kako bi stavili tačku na politička previranja u Hongkongu poslednjih godina, KP Kine i centralna vlada donele su niz značajnih odluka i u skladu sa njima su preduzete mere.

Kako prenosi CMG medju njima je i jačanje sveobuhvatne nadležnosti centralnih vlasti nad Specijalnim administrativnim regionom Hongkonga u skladu sa Ustavom i Osnovnim zakonom, što je, ocenjuje se u Beloj knjizi, vratilo red u region, ali i demokratski proces na put zdravog razvoja.

Bela knjiga je pozdravila politiku „jedna zemlja, dva sistema“ kao kreativnu inovaciju KP Kine i kineske vlade koja se pokazala kao veliki uspeh u Hongkongu.

„Svojom političkom vizijom, KP Kine i kineska vlada su uverene u dugoročni uspeh socijalističkog sistema u matičnom delu zemlje“, navodi se u Beloj knjizi. „One su podjednako sigurne u dugoročni uspeh u Hongkongu u kome se sprovodi kapitalistički sistem i oblik demokratije koji odgovara njegovoj realnosti“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar