Kina: Japanski državljanin uhapšen zbog špijunskih aktivnosti

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je uhapšen radnik japanske firme „Astelas farma“ i da je osumnjičen za špijunske aktivnosti.

Kineske vlasti su ranije ovog meseca saopštile da su usvojile oštre mere u skladu sa krivičnim zakonom protiv pojedinaca, podsetila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

„Ovaj japanski državljanin je osumnjičen za špijunske aktivnosti“, rekla je Mao, dodajući da je Kina obavestila japansku ambasadu u Pekingu, preneo je Rojters.

Mao je rekla da je bilo mnogo sličnih slučajeva prethodnih godina i da je Japan trebalo da uradi više da objasni svojim građanima da se ne upuštaju u takve aktivnosti.

Kompanija nije otkrila identitet zaposlenog, a portparolka je dodala da nije jasno zbog čega tačno je japanski državljanin pritvoren.

„Želim da naglasim da kompanije i pojedinci treba da poštuju zakone Kine. Uostalom, ovo je i međunarodna uobičajna praksa. Kina će se u ovom slučaju ponašati u skladu sa međunarodnim zakonom i štitiće prava osumnjičenog u skladu sa pravom“, dodala je Mao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.