U trendu

Kina: Kljuc za kontrolu virusa je razvoj vakcina

ŠANGAJ – Obnavljanje normalne mobilnosti stanovništva u “regionima bez kovida” poput Kine, prouzrokovaće oko dva miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Ključ za kontrolu virusa je razvoj vakcina koje su efikasnije u sprečavanju infekcije, tvrde kineski istraživači.

Čak i sa globalnom stopom vakcinacije od 95 odsto, ukoliko se mobilnost stanovništva vrati na nivoe iz 2019. godine, svi regioni bez kovida suočiće se sa više od 234 miliona infekcija u toku jedne godine i 2 miliona smrtnih slučajeva, saglasni su kineski naučnici i stručnjaci za javno zdravlje, a prenosi agencija Rojters.

“Ljudska rasa treba da nastavi da razvija vakcine i istražuje nove načine za unapređenje zaštite koje vakcine pružaju od infekcije kako bi se eliminisao kovid-19 na globalnom nivou“, naveo je tim kineskih stručnjaka u svom radu koji je objavljen u petak u nedeljnom biltenu Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Ključ za kontrolu kovida-19 leži u razvoju i širokoj upotrebi vakcina koje su efikasnije u prevenciji infekcije”, saopštio je ovaj tim stručnjaka.

Rojters navodi i da je kinaeska strategija “nulta tolerancija na kovid” poslednjih nedelja pod pojačanim nadzorom budući da je ta zemlja domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Kineski naučnici su ponovili potrebu za održavanjem strogih kovid kontrola, navodeći da su rizici od prenošenja infekcije previsoki i da bi masovno zaražavanje izvršilo nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sistem.

Istraživači su koristili studije iz Čilea i Britanije da bi procenili početnu efikasnost postojećih vakcina – “KoronaVak” u slučaju Čilea i vakcina “Fajzer” i “Oksford/AstraZeneka” u Britaniji.

Procenili su da je početna efikasnost vakcina protiv simptomatske bolesti 68,3 odsto, dok efikasnost protiv smrtnih ishoda iznosi 86 procenata.

“Ranije smo mislili da se kovid-19 u suštini može suzbiti vakcinama, ali sada se čini da ne postoji jednostavan metod da ga kontrolišemo osim putem sveobuhvatnih mera”, izjavio je juče glavni epidemiolog Kineskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Vu Cunjou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar