U trendu

Kina kritikovala SAD zbog ograničenja uvoza iz Sinđanga

PEKING – Kineska vlada danas je osudila američki zakon kojim se ograničava uvoz iz kineskog regiona Sinđanga, naizvajući ga kršenjem međunarodnog prava.

Istovremeno, zvanični Peking je pritužbe o zlostavljanju muslimanskih manjina u svom severozapadnom regionu nazvao lažnima.

Ta mera „zlonamerno ocrnjuje situaciju ljudskih prava u kineskom Sinđangu bez obzira na činjenice i istinu“, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen, a prenosi agencija AP.

„Ozbiljno krši međunarodno pravo i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose i grubo se meša u unutrašnje stvari Kine. Kina žali i odlučno odbacuje ove mere“, izjavio je DŽao.

Američki predsednik DŽo Bajden je juče potpisao ovaj zakon usred rastućih tenzija, uključujući i sve brojnijih apela aktivista na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru.

Najnovijim zakonom se američkim preduzećima zabranjuje da uvoze robu iz Sinđanga osim ako se ne dokaže da nije napravljena prisilnim radom.

Strane vlade tvrde da je više od milion Ujgura i drugih manjina zatvoreno u kampove u Sinđangu na severozapadu Kine, a kineski zvanični su optuženi za prinudni rad i masovne indoktrinacije.

Kineski zvaničnici, međutim, odbacuju optužbe i tvrde da su kampovi namenjeni obuci za posao i borbi protiv radikalizma.

Kineski državni mediji kritikovali su strane brendove obuće i odeće koji izražavaju zabrinutost za Sinđang, i objavili su pozive na bojkot njihove robe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.