U trendu

Kina kritikovala trilateralni pakt SAD, VB i Australije

VAŠINGTON – Ambasada Kine u Vašingtonu poručila je danas Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Australiji da „se oslobode mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda“, nakon što su ove tri zemlje objavile da su sklopile novi bezbednosni pakt.

Trilateralno bezbednosno partnerstvo, nazvano AUKUS, zvanično postoji od danas, nakon što su lideri SAD, Velike Britanije i Australije održali zajedničku konferenciju putem video linka, a ovim sporazumom se predviđa i da Australija dobije podmornicu na nuklearni pogon, preneo je „Gardijan“.

To je izazvalo jaku političku reakciju u Australiji, Velikoj Britaniji, ali i Francuskoj, čiji je postojeći dogovor od 90 milijardi dolara sa Australijom iznenada prekinut.

Iako nijedan od lidera trilateralnog pakta nije spomenuo Kinu, pakt mnogi vide kao odgovor na „ekspanionizam i agresiju Pekinga“ u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, dodaje britanski list.

Američki predsednik DŽozef Bajden govorio je o potrebi da se „održi slobodan i otvoren Info-pacifik“, i da se reši trenutna strateška ekološka situacija tog regiona“.

Portparol kineske ambasade Liju Pengju izjavio je da države „ne bi trebalo da prave zatvorene blokove koji imaju za cilj da ciljaju ili nanose štetu interesima treće strane“.

„Konkretno, trebalo bi da se oslobode mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda“, dodao je.

Profesor za međunarodne odnose na univerzitetu Renmin u Kini rekao je da se ovde „nesumnjivo“ radi o suprotstavljanju Kini, usled najnižih nivoa dijaloga između Pekinga i tri države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.