U trendu

Kina najavila sankcije za zvaničnike SAD zbog Hongkonga

PEKING – Kina će uvesti sankcije američkim zvaničnicima koji se mešaju u poslove specijalnog administrativnog regiona Hongkonga, kao protivmeru američkim sankcijama uvedenim visokim kineskim zvaničnicima, prenosi Čajna dejli.

To je saopštio Stalni komitet Nacionalnog narodnog kongresa nakon što su SAD najavile sankcije protiv 14 kineskih zvaničnika, pozivajući se na odluku o usvajanju Zakona o nacionalnoj bezbednosti, ali i nakon što je Vlada Hongkonga iz svog zakonodavnog tela izbacila četiri člana opozicije zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti.

„Američke sankcije tipičan su primer političkog nasilja i dvostrukih standarda. To oštro osuđujemo i protivimo se tome“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da su pitanja koja se odnose na Hongkong isključivo unutrašnji poslovi Kine.

U saopštenju je navedeno da je Zakon o nacionalnoj bezbednosti usvojen u cilju zaštite nacionalnog suvereniteta Kine, bezbednosti, razvojnih interesa i dugoročnog prosperiteta i stabilnosti Hongkonga, kao i da bi se obezbedilo stabilno i dugoročno funkcionisanje principa “jedna država, dva sistema”.

Velika Britanija predala je Hongkong Kini 1997. godine, po dogovoru o pravilu „jedna država, dva sistema“, što omogućava određeni stepen autonomije za Hongkong.

SAD su u ponedeljak, 7. decembra usvojile sankcije protiv 14 kineskih zvaničnika, a Vašington je takođe u avgustu uveo sankcije liderki Hongkonga Keri Lam i drugim najvišim honkonškim zvaničnicima zbog njihove uloge u, kako je navedeno, umanjivanju sloboda u Hongkongu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar