U trendu

Kina: Ne igrajte se s vatrom oko Tajvana

PEKING – Kina je danas poručila Sjedinjenim Američkim Državama da, u vezi sa Tajvanom, „prestanu da se igraju vatrom“ i izrazila nezadovoljstvo jer je Vašington namerava da svojim zvaničnicima omogući slobodnije kontakte sa zvaničnicima tog kineskog ostrva.

Odluka američkog Stejt departmenta o produbljivanju odnosa sa Tajvanom usledila je usred pojačanih kineskih vojnih aktivnosti oko ostrva, uključujući gotovo svakodnevne upade vazduhoplovstva u tajvansku zonu PVO, navodi Rojters.

Kina stoga apeluje na Sjedinjene države „da se ne igraju vatrom po pitanju Tajvana, da odmah zaustave bilo koji oblik američko-tajvanskih zvaničnih kontakata, oprezno i na odgovarajući način obrade stvar i ne šalju pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost kako ne bi subverzivno uticale i oštetile kinesko-američke odnose i mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, rekao je portparol Minisarstva spoljnih poslova Kine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju da su Sjedinjene Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana.

U pisanom odgovoru na Blinkenovu primedbu, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je vlada imala apsolutnu odlučnost da zaštiti suverenitet zemlje.

„Nemojte stajati na suprotnoj strani od 1,4 milijarde Kineza“, dodaje se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar