U trendu

Kina ne priznaje jurisdikciju arbitražnog suda u Hagu

Peking ne priznaje jurisdikciju arbitražnog suda u Hagu u slučaju koji su Filipini pokrenuli protiv Kine o teritorijalnom pravima nad spornim područjima u Južnom kineskom moru, javila je agencija TASS.

Kako se navodi, pomoćnik ministra spoljnih poslova Kine Liu Dženmin rekao je da Kina neće ni učestvovati na ročištima u ovom postupku.  

Stalni arbitražni sud doneo je odluku da je nadležan za suđenje o teritorijalnim pravima, na zahtev Filipina, odbacivši tako tvrdnje Pekinga da se radi o sporu o teritorijalnom suverenitetu Kine.

Sud je najavio da će biti održana dodatna ročišta.

„Povodom odluke Filipina da se obrati arbitražnom sudu u Hagu, stav Kine je jasan u poslednje dve, tri godine. Kina neće prisustvovati ročištima i ne priznaje jurisdikciju suda u ovom slučaju”, rekao je Liu. 

Kina svojom teritorijom smatra skoro celo Južno kinesko more, na čije pojedine delove prava polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Malezija. 

Kina sa Filipinima, kao i Vijetnamom, uključena u dugotrajne sporove oko mnogih, uglavnom nenaseljenih ostrva u tom moru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar