U trendu

Kina: Neodgovorne izjave Pelozi o protestima u Hong Kongu

PEKING – Kinesko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je danas predsednicu Predstavnickog doma američkog Kongresa Nensi Pelozi da daje neodgovorne izjave povodom protesta u Hong Kongu, dan nakon što je primila aktiviste iz Hong Konga.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da su Pelozi i drugi američki poslanici pomešali ispravno i pogrešno, baveći se onim što je nazvao „hongkonškim separatistima“, preneo je AP.

„Pozivamo Sjedinjene Američke Države da prestanu da jačaju radikalne nasilne snage u Hong Kongu koje se zalažu za nezavisnost Hong Konga i prestanu da ističu reči i akcije koje podrivaju prosperitet i stabilnost Hong Konga“, rekao je on na dnevnom brifingu.

U Hong Kongu, vlada je najavila da će šefica hongkonške Vlade Keri Lem i drugi zvaničnici sledeće nedelje održati prvi dijalog sa oko 150 pripadnika javnosti.

Pelozi je juče sa republikanskim poslanicima prisustvovala novinskoj konferenciji zajedno sa demokratskim aktivistima, uključujući Džošua Vonga i pop pevačicu Deniz Ho.

Ona se složila sa njihovim zahtevom za potpuno demokratskim izborima i zahvalila im što su „testirali savest kineske vlade i sveta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.