U trendu

Kina obećala 2,0 mlrd vakcina za druge zemlje

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping obećao je da će Kina ove godine isporučiti ukupno dve milijarde doza vakcina protiv kovida-19 drugim zemljama.

Njegovo saopštenje je objavljeno juče na Međunarodnom forumu o saradnji u oblasti vakcinacije protiv kovida-19, javili su kineski državni mediji.

U tu cifru je verovatno uključeno i 770 miliona doza koje je Kina već donirala ili izvezla od septembra prošle godine. Većina kineskih vakcina izvezena je u okviru bilateralnih ugovora, navodi agencija AP.

Nejasno je, međutim, da li se pod tom cifrom podrazumevaju i ugovori sklopljeni sa programom Kovaks pri Ujedinjenim nacijama, a u sklopu kojih je dogovoreno da dva kineska proizvođača vakcina obezbede do 550 miliona doza.

Si je, takođe, obećao da će donirati 100 miliona dolara programu Kovaks, koji ima zadatak da distribuira vakcine u zemlje sa niskim i srednjim prihodima, saopštila je kineska zvanična novinska agencija Sinhua.

Stotine miliona kineskih vakcina, od kojih velika većina pripada kompanijama „Sinofarm“ i „Sinovak“, već su date u mnogim zemljama širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.