U trendu

Kina objavila listu 10 najboljih naučnih dostignuća za 2022

Kina je predstavila listu 10 najboljih naučnih dostignuća zemlje za 2022. godinu, po izboru članova Kineske akademije nauka (CAS) i Kineske inženjerske akademije (CAE).

Članovi CAS-a i CAE-a imaju najviše nacionalne akademske titule u oblasti nauke i inženjerstva u Kini.

Kako prenosi Sinhua, na listi se istakao napredak Kine u istraživanju svemira.

Kina je završila izgradnju svoje svemirske stanice u orbiti 2022. godine, sa dva svemirska broda sa posadom, dve teretne letelice i dva laboratorijska modula od 20 tona poslata u orbitu. Takođe, Kina je u julu debitovala sa nezavisno razvijenom raketom na čvrsto gorivo Lijian-1, poslavši šest satelita u svemir.

Sferični radio teleskop sa otvorom od pet stotina metara (FAST), takođe poznat kao „Kinesko nebesko oko“, postigao je niz otkrića, uključujući detekciju koherentnog međuzvezdanog magnetnog polja, neobičan ponavljajući brzi radio talas, magnetna polja u blizini brzog radio talasa i ogromnu atomsku gasnu strukturu.

Kina je u oktobru lansirala u svemir satelit za istraživanje Sunca pod nazivom Kuafu-1, kako bi otkrila misterije Sunca, proizvevši svoju prvu solarnu sliku u novembru.

U oblasti poljoprivrede, kineski istraživači su identifikovali gene povezane sa prinosom u kukuruzu i pirinču, što je omogućilo povećanje prinosa zrna kukuruza i pirinča za oko 10 odsto, odnosno osam odsto.

Kineski naučnici su takođe razvili nov metod za prevođenje ugljen-dioksida i vode u glukozu i masne kiseline, predlažući novu strategiju za veštačku proizvodnju hrane.

U međuvremenu, u gradu Hefej, magnet u postrojenju za stabilno visoko magnetno polje proizveo je stabilno polje od 45,22 Tesli, najveće stabilno magnetno polje na svetu do sada, pomoću magneta koji radi, čime je oborio prethodni svetski rekord od 45 Tesli.

Naučni napredak Kine tokom prošle godine uključivao je i rekordnu naučnu ekspediciju na planinu Ćomolangma, otkriće čudnog metala i proizvodnju vodonika iz morske vode.

Ovogodišnja lista 10 najboljih naučnih dostignuća u zemlji, objavljena 12. Januara, 29. Je godišnji događaj te vrste. Događaj dobija široku medijsku pažnju u zemlji i inostranstvu i pomaže promociji razumevanja nauke i tehnologije u javnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.