U trendu

Kina ocenila američki izveštaj o Hongkongu kao grubo mešanje u unutrašnja pitanja

Kineske vlasti su danas saopštile da američki godišnji izveštaj o Hongkongu, koji predvidja ukidanje specijalnog carinskog statusa te teritorije, predstavlja grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je na konferenciji za novinare da Peking izražava veliko nezadovoljstvo i da se odlučno protivi mešanju Vašingtona u unutrašnja pitanja Kine, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Hua je kazala da izveštaj koji je američki državni sekretar Entoni Blinken podneo Kongresu SAD negira osnovne činjenice o poslovima Hongkonga i da ukidanje ili pretnja ukidanja specijalnog statusa od američke strane „neće zaustaviti razvoj i prosperitet Hongkonga niti trend da se Hongkong i dalje integriše u domovinu“.

Navela je da su smernice „jedna zemlja, dva sistema“, „Hongkonžani upravljaju Hongkongom“ i visok stepen autonomije Hongkonga praktično implementirani, a da su razna prava i slobode hongkonških stanovnika u potpunosti obezbedjeni.

„Današnja razvojna dostignuća Hongkonga potiču iz napornog rada više generacija gradjana Hongkonga i velikih prednosti koje mu daje domovina, a nikako nisu ostvarena zbog darova i milostinje drugih zemalja“, navela je Hua.

Hua je rekla da su poslovi Hongkonga „potpuno unutrašnji poslovi Kine“ i da „nikakve strane snage nemaju pravo da se mešaju u to“.

„Pozivamo američku stranu da poštuje činjenice i da prekine da se meša u poslove Hongkonga u bilo kakvom obliku i u unutrašnje poslove Kine, kako bi stvorila povoljne uslove za vraćanje kinesko-američkih odnosa na put zdravog i stabilnog razvoja“, navela je Hua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.