U trendu

Kina odbacila kao farsu presudu Ujgurskog tribunala o genocidu u Sindjangu

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odbacilo je kao laž i političku farsu presudu Ujugurskog tribunala sa sedištem u Velikoj Britaniji, da je Kina počinila genocid nad Ujgurima i drugim manjinama u Sindjangu, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

„Antikineska separatistička organizacija Svetski ujgurski kongres, koja je pod kontrolom antikineskih snaga u SAD i na Zapadu i direktno finansirana od njih, okupila je malu grupu antikineskih elemenata i osnovala ‘Ujgurski specijalni sud“, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljenom povodom „pravosnažne presude ‘Ujgurskog specijalnog suda'“.

„Ta antikineska i separatistička organizacija troši novac na prevarante, kupovinu lažnih informacija i plasiranje lažnih svedočenja u pokušaju da diskredituje Sindjang i da ocrni Kinu“, dodaje se u saopštenju i ističe da „takozvani Ujgurski sud nema nikakve pravne kvalifikacije, niti kredibilitet“ i da je „takozvana pravosnažna presuda politička farsa koju izvodi nekolicina klovnova“.

„Laž je i dalje laž ma koliko puta bila ponovljena. Iako reditelj i glumci ove farse namerno pokušavaju da daju sve od sebe, gledalaca je malo. Laži ne mogu sakriti istinu, ne mogu prevariti medjunarodnu zajednicu, niti mogu zaustaviti istorijski proces stabilnosti, razvoja i prosperiteta kineskog Sindjanga“, podvlači se u saopštenju koje prenosi CMG.

Ujgurski tribunal sa sedištem u Londonu koji istražuje navode o kršenju ljudskih prava u Sindjangu zaključio je da je kineska vlada počinila „genocid, zločine protiv čovečnosti i mučenje“ nad Ujgurima, Kazahstancima i pripadnicima drugih autohtonih etničkih grupa u toj pretežno muslimanskoj regiji, prenela je Radio slobodna Evropa.

Ujgurski tribunal osnovan je u junu i sastavljen je od britanskih advokata, akademika i poslovnih ljud, ali prema navodima Bi-BI-Sija, nema podršku britanske vlade. Osmočlanim panelom predsedava nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs. 

Kina osporava legitimitet Ujgurskog tribunala i naziva ga „lažnim sudom“ navodeći da nije ni legalan niti verodostojan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.