Kina odbila plan SZO o novoj studiji o poreklu kovida

PEKING – Kina ne može prihvatiti plan Svetske zdravstvene organizacije za sprovođenje druge faze studije o poreklu kovida-19, izjavio je danas visoki kineski zdravstveni zvaničnik.

Ceng Jisin, potpredsednik kineske Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je da je šokiran planom, a posebno teorijom da je virus mogao procuriti iz kineske laboratorije, prenosi agencija AP.

Odbacio je takvu teoriju kao glasinu koja je u suprotnosti sa zdravim razumom i naukom.

“Nemoguće je da prihvatimo takav plan za istraživanje porekla“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Potraga za poreklom virusa je, kako ocenjuje AP, postala diplomatsko pitanje koje je pogoršalo odnose Kine sa SAD i mnogim američkim saveznicima.

SAD i još neke zemlje tvrde da Kina nije bila transparentna u pogledu onoga što se dogodilo u prvim danima pandemije, dok, s druge strane, Kina optužuje kritičare za politizaciju pitanja koje, kako tvrdi, treba prepustiti naučnicima.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je prošle nedelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja virusa iz jedne laboratorije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je bolest prvi put otkrivena krajem 2019. godine.

Ceng je rekao da se u laboratoriji u Vuhanu ne nalazi virus koji direktno može zaraziti ljude, i podsetio je da je tim međunarodnih stručnjaka, koje je koordinisao SZO, i koji su posetili laboratoriju ranije ove godine, zaključio da je curenje virusa iz laboratorija vrlo malo verovatno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.