U trendu

Kina odgovorila na inicijativu SAD

Kina smatra da bi novi Indo-pacifički ekonomski okvir (IPEF) trebalo da olakša prosperitet, razvoj i ekonomsku saradnju, a ne da podriva i podeli postojeće mehanizme u azijsko-pacifičkom regionu, saopštilo je Ministarstvo trgovine Kine.

Uspeh azijsko-pacifičke ekonomije leži u otvorenosti, saradnji i obostranoj koristi. Relevantne inicijative treba da doprinesu prosperitetu i razvoju regiona, da budu otvorene i inkluzivne, a ne diskriminatorske i isključive, i da promovišu ekonomsku saradnju i solidarnost, a ne da potkopavaju i podele postojeće mehanizme, saopštilo je u utorak to ministarstvo odgovarajući na američko saopštenje o pokretanju okvira od prethodnog dana, prenosi Kinska medijska grupa (CMG).

„Kina ostaje otvorena za svaku regionalnu ekonomsku inicijativu koja je u skladu sa gore navedenim principima“, rekao je portparol Ministarstva.

Prema njegovim rečima Kina će se, takođe,  pridržavati otvorenog regionalizma i deliti dobro i zlo sa svojim trgovinskim partnerima u azijsko-pacifičkom regionu.

„Kina je spremna da unapredi pragmatičnu saradnju sa svim stranama kako bi podstakla regionalnu ekonomsku integraciju, promovisala ekonomski oporavak u regionu i održala regionalni mir i stabilan razvoj“, dodao je portparol.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar