U trendu

Kina optužila Vašington da teži tehnološkoj hegemoniji posle navoda o Huaveju

Kineska vlada je danas optužila Vašington da teži „tehnološkoj hegemoniji“ posle medijskih navoda da bi SAD mogle da pojačaju pritisak na kineskog tehnološkog giganta Huavej, blokiranjem njegovog pristupa američkim dobavljačima.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je da je Peking „ozbiljno zabrinut“ zbog tih navoda i optužila Vašington za „zloupotrebu državne moći“ sa ciljem potiskivanja kineskih konkurenata.

„Takve prakse su u suprotnosti sa principima tržišne ekonomije i predstavljaju očiglednu tehnološku hegemoniju“, kazala je Mao.

Navela je da će Peking „braniti legitimna prava“ kineskih kompanija, ali nije navela kako bi vlada mogla da odgovori. U Pekingu je bilo sličnih izjava posle ranijih američkih poteza protiv kineskih kompanija, ali reakcija je često izostala.

Mogući američki potez, koji su najavili mediji Blumberg, Fajnenšel tajms i Vol strit džurnal, pooštrio bi pravila nametnuta 2019. godine kojima se ograničava pristup kompanije Huavej procesorskim čipovima i drugoj tehnologiji. Kompaniji Huavej, koja proizvodi mrežnu opremu i pametne telefone, bilo je dozvoljeno da kupi neke manje napredne komponente.

Huavej, prvi kineski globalni tehnološki brend, u središtu je sukoba Vašingtona i Pekinga oko tehnologije i bezbednosti. Američki zvaničnici tvrde da proizvodi Huaveja predstavljaju bezbednosni rizik i da bi mogli da omoguće kinesko špijuniranje, što kompanija negira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar