U trendu

Kina optuÅžuje SAD za sajber napad na kineski univerzitet

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da dokazi pokazuju da su Sjedinjene DrÅžave najvecĖa pretnja globalnoj sajber bezbednosti i pozvao na zajedničke napore protiv američkog krÅĄenja sajber suvereniteta i međunarodnih pravila.

Kako prenosi Sinhua, Vang je to rekao na redovnom brifingu za novinare u sredu, zamoljen da prokomentariÅĄe novi izveÅĄtaj o istrazi o sajber napadima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) koji je u utorak objavio kineski Nacionalni centar za hitno reagovanje na kompjuterske viruse.

U izveÅĄtaju je detaljno opisano kako je Kancelarija NSA za operacije prilagođenog pristupa (TAO) kontrolisala ključne infrastrukturne objekte u Kini i infiltrirala se u internu mreÅžu kineskog Severozapadnog politehničkog univerziteta koristecĖi servere u zemljama kao ÅĄto su Holandija i Danska za hostovanje sajber oruÅžja putem napada preko Japana, Nemačke, Republike Koreje i drugih zemalja. To je omogucĖilo TAO-u da ukrade osetljive podatke i informacije o ljudima sa osetljivim identitetima.

SAD su takođe tajno kontrolisale telekom operatere u najmanje 80 zemalja i sprovodile neselektivno prisluÅĄkivanje globalnih korisnika telekomunikacija, navodi se u izveÅĄtaju.

Vang je rekao da je ovo trecĖi izveÅĄtaj o istrazi koji je relevantna kineska institucija objavila ovog meseca o zlonamernim sajber napadima NSA na Kineski severozapadni politehnički univerzitet.

Prema Vangovim rečima, Kina je poslednjih nedelja zahtevala objaÅĄnjenje od SAD i traÅžila od njih da odmah prekinu nezakonitu akciju raznim kanalima. Do sada se, međutim, SAD nisu oglasile.

SAD nisu mogle biti bombastičnije i motivisanije kada su propagirale laÅži o ‘kineskim hakerima’, ali su namerno odlučile da budu slepe i nijeme pred čvrstim dokazima koje je prikupila kineska institucija. Å ta tačno SAD kriju od sveta?“, navodi se.

NapominjucĖi da su SAD dugo bile poznate kao „imperija hakovanja i ÅĄampion krađe tajni“, Vange je rekao da su sa svojom apsolutnom dominacijom u oblasti internet tehnologije, SAD vrÅĄile neselektivnu sajber kontrolu i krađu na globalnom nivou da bi za sebe izvukle političku, vojnu, diplomatsku i komercijalnu korist.

Praksa maltretiranja u sajber prostoru SAD postala je sve veći veća briga koju deli međunarodna zajednica, dodao je Vang.

„Postoji dovoljno dokaza da su SAD bez sumnje najvecĖa pretnja globalnoj sajber bezbednosti“, rekao je Vang, pozivajucĖi zemlje da se ujedine, suprotstave američkom hegemonističkom činu koji je oÅĄtetio sajber suverenitet i međunarodna pravila i da zajedno rade na stvaranju mirnog, sigurnog, otvorenog i kooperativnog sajber prostora, prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoÅĄalji komentar