U trendu

Kina osudila kao klevetničku kritiku Majka Pompea

PEKING – Kina je danas osudila kao „klevetu“ kritiku američkog državnog sekretara Majka Pompea politike Pekinga prema Južnoj Americi, rekavši da će te zemlje uskoro videti ko im je „pravi prijatelj“.

Pompeo je u petak, tokom trodnevnog putovanja u Čile, Paragvaj i Peru, optužio Kinu da doprinosi ekonomskom kolapsu Venecuele pružajući finansijsku podršku predsedniku Nikolasu Maduru dok zemlja ide ka sve dubljoj političkoj krizi, preneo je Rojters.

Pompeo je nazvao Kinu licemeranom jer je pozvala da se ne interveniše u Venecueli, kada su, kako je rekao kineske „finansijske intervencije pomogle u uništavanju zemlje“.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang izjavio je na brifingu u Pekingu da su takvi komentari „laži“.

„Americki državni sekretar Pompeo, o kinesko-latinskoameričkim odnosima, bezobziran je klevetnik, namerno izaziva, neodgovoran je i nerazuman. Jako se protivimo tome“, rekao je Lu.

„Dugo vremena, Sjedinjene Američke Države su smatrale Latinsku Ameriku svojim dvorištem i pritiskale, pretile ili čak rušile političke režime“, rekao je Lu i dodao da će zemlje u regionu uskoro shvatiti ko je njihov „pravi prijatelj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.