U trendu

Kina osudila posetu japanskih zvaničnika hramu Jasukuni u Tokiju

Kineske vlasti oštro su kritikovale Japan nakon što je japanski premijer Jušihido Suga posetio Hram Jasukuni, svetilište koje uvažavaju nacionalisti ali u Aziji predstavlja simbol japanske militarističke prošlosti.

Kako je danas prenela Kineska medijska grupa (CMG), hram Jasukuni Kina smatra „simbolom japanskog agresivnog rata“, ali su bivši premijer Šinzo Abe i nekoliko drugih članova vlade posetili hram ovih dana.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing je izjavila da se postupci nekih japanskih političara po pitanju hrama Jasukuni suprostavljaju istorijskoj pravdi i ozbiljno povredjuju osećanja naroda azijskih zemalja, uključujući Kinu.

„Kineska strana je uputila zvanični protest japanskoj strani u Pekingu i Tokiju diplomatskim kanalima, izražavajući snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje“, rekla je Hua.

Prema njenim rečima, Kina je zatražila od japanske strane da se ozbiljno pridržava svoje izjave i opredeljenja da poštuje izjave i obaveze o svojoj istoriji agresije, i dobro razmisli o istorijskim pitanjima uključujući hram Jasukuni.

Hua je takodje pozvala japansku stranu da raskine sa militarizmom i da konkretnim akcijama zadobije poverenje svojih azijskih suseda i medjunarodne zajednice, dodala je CMG.

Hram Jasukuni u Tokiju je memorijalni centar u čast 2,5 miliona poginulih Japanaca u ratovima u 19. i 20. veku.

Za azijske zemlje, posebno za Seul i Peking, Jasukuni predstavlja simbol zločina koje su japanske trupe počinile tokom kolonizacije Korejskog poluostrva i delimične okupacije Kine, pre i tokom Drugog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.