Kina osudjuje britansku politiku pasoša za gradjane Hongkonga

Kina je najoštrije osudila odluku Velike Britanije da od 31. januara prihvata zahteve za državljanstvo gradjana Hongkonga, koji imaju britanski nacionalni prekomorski pasoš (BNO), objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

„Velika Britanija tvim potezom pokušava da veliki broj ljudi iz Hongkonga pretvori u ‘drugorazredne’ britanske gradjane, što predstavlja očigledno kršenje suvereniteta Kine“, rekao je juče portparol Kancelarije za pitanja Hongkonga i Makaoa Državnog saveta Kine, izražavajući čvrsto protivljenje tom potezu.

U memorandumu razmenjenom s Kinom pre povratka Hongkonga u Kinu 1997, Velika Britanija je saopštila da neće dodeljivati pravo prebivališta u Ujedinjenom Kraljevstvu kineskim državljanima iz Hongkonga koji poseduju BNO pasoše, podsetio je portparol.

On je optužio Veliku Britaniju da je „od prošle godine, kršeći osnovne norme u medjunarodnim odnosima, ulagala sve napore da ometa izradu i sprovodjenje Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu a pošto  je pokušaj propao, okrenula se pitanju BNO pasoša“.

Britanski postupci su ozbiljno prekršili kinesko-britansku zajedničku deklaraciju, rekao je portparol.

On je naglasio da Kina zadržava pravo na preduzimanje daljih mera protiv britanske politike BNO pasoša i da je dlučna da čvrsto sprovodi Zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, kao i princip „jedna zemlja, dva sistema“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.