U trendu

Kina osuđuje napad na hotel u Kabulu, zahteva zaštitu kineskih građana

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je  teroristički napad u Kabulu u kojem je povređeno petoro kineskih državljana i pozvalo avganistansku stranu da preduzme odlučne napore kako bi osigurala bezbednost kineskih građana.

Kao odgovor na napad u ponedeljak na hotel u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, u kojem su uglavnom smešteni kineski državljani, portparol Ministarstva Vang Venbing rekao je na redovnom brifingu u utorak da je teroristički napad stravičan, čime je kineska strana duboko šokirana.

„Kina se čvrsto protivi svim oblicima terorizma i oštro osuđuje teroristički napad“, naglasio je Vang, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

On je napomenuo da se kineska ambasada u Avganistanu odmah obratila avganistanskoj privremenoj vladi nakon incidenta, tražeći od avganistanske strane da učini sve što je u njenoj moći da pomogne kineskim državljanima, sprovede temeljnu istragu, strogo kazni napadače i ozbiljno ojača zaštite kineskih državljana i institucija u Avganistanu.

„Kina ceni napore avganistanskih bezbednosnih snaga u spasavanju kineskih građana“, rekao je.

„Kina je veoma zabrinuta zbog bezbednosne situacije u Avganistanu i podržava njene napore u borbi protiv svih oblika terorizma i nasilnih zločina kako bi se održala nacionalna bezbednost i stabilnost“, dodao je.

Portparol je takođe pozvao privremenu avganistansku vladu da preduzme odlučne i snažne mere kako bi osigurala bezbednost kineskih građana, institucija i projekata u Avganistanu.

Ogranak ekstremističke grupe ISIS u Avganistanu  preuzeo je odgovornost za napad, a trojica napadača su ubijena, saopštila je privremena talibanska vlada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar