U trendu

Kina podržava direktan dijalog Rusije i Ukrajine

NJUJORK – Stalni predstavnik Kine pri UN Žang Džun pozvao je sve strane u ukrajinskom sukobu na uzdržanost i istakao da sukob može biti rešen dijalogom.

„Kina podržava direktan dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine, to je odlučujući način za rešavanje problema“, rekao je kienski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u Ukrajini, prenosi agencija Interfaks.

On je istakao da svetska zajednica treba da doprinese stvaranju povoljnih spoljnih uslova za političko rešenje i da izbegne zaoštravanje tenzija.

Prema rečima kineskog ambasadora, delovanje Saveta bezbednosti UN treba da bude konstruktivno, a ne da dovede do dalje eskalacije.

Žang je naglasio da je trenutno izuzetno važno da se na svaki mogući način izbegnu civilne žrtve i spreči humanitarna kriza velikih razmera u Ukrajini.

„Po našem mišljenju, Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica treba da pružaju humanitarnu pomoć u skladu sa principima humanosti, neutralnosti i nepristrasnosti, iznetim u Rezoluciji Generalne skupštine 46/182 i da izbegavaju njenu politizaciju“, naglasio je kineski ambasador.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.