U trendu

Kina pojačava kontrolu nad tehnološkim firmama

PEKING – Kinesko regulatorno telo će pojačati kontrolu nad algoritmima kineskih tehnoloških firmi koje žele da personalizuju i preporuče određeni sadržaj.

Kinesko nadzorno telo za internet pod nazivom Administracija Sajberspejsa Kine izdala je danas nacrt predloga „regulacije algoritamskih preporuka“, usmerenih ka tome kako tehnološke kompanije koriste algoritme kada pružaju usluge korisnicima, preneo je AP.

Prema nacrtu predloga, kompanije moraju da prikažu osnovne principe, svrhu i operativne mehanizme svojih algoritamskih servisa za preporuku i moraju da uključe opciju za korisnike da isključe servis za preporuku.

Algoritmi takođe ne smeju biti korišćeni na način da mogu izazvati zavisničko ponašanje kod korisnika, niti da ih nateraju da preterano troše novac, a još nije razjašnjeno kako će to biti sprovedeno zakonski.

Kompanije koje koriste algoritme na načine koji bi mogli da utiču na javno mnjenje moraju da traže dozvolu za upotrebu algoritama, ili da rizikuju gašnje njihovog servisa i kazne do 4.600 dolara.

Nacrt za algoritme bi mogao da utiče na kompanije kao što su „BajtDans“, koji poseduje video platforme poput Doujina i Tiktoka, kao i „Alibabu“.

Najveće kineske tehnološke firme nude sve usluge – od plaćanja, igranja igrica, raznih vrsta zabava i elektronske prodaje i kupovine preko interneta.

Algoritmi i podaci sakupljeni od korisnika postaju vredna sredstva, jer kompanije mogu da koriste podatke koji se tiču važnih trendova ili da preporuče još personalizovaniji sadržaj korisnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.