U trendu

Kina: Ponašanje SAD “mentalitet hladnog rata”

PEKING – Kina je danas pozvala američkog predsednika Džoa Bajdena da napusti mentalitet „hladnog rata“, nekoliko sati nakon što je održao prvi govor u Kongresu od stupanja na dužnost.
„Sjedinjene Države svakodnevno zahtevaju od drugih zemalja da se pridržavaju njihovih pravila, ali preuzimaju vodeću ulogu u kršenju međunarodnih pravila. Očigledno govore jedno, a rade drugo“, rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi japanska agencija Kjodo.
Takvo ponašanje se zasniva na „hladnom ratu sa nultim razmišljanjem i ideološkim predrasudama“, rekao je Vang, dodajući da se Kina nada da će Sjedinjene Američke Države „na kineski razvoj gledati mirnije i racionalnije“ i „pokazati kakva jedna velika država trebala da bude“.
„Kina je posvećena razvoju odnosa koji nisu konfliktni, bez sukobljavanja, uz uzajamno poštovanje i obostranu saradnju sa Sjedinjenim Državama“, rekao je Vang.
U svom jučerašnjem govoru u udarnom terminu, uoči 100. dana svog predsedavanja, Bajden je rekao da su SAD u konkurenciji sa Kinom i drugim zemljama za pobedu u 21. veku i istakao važnost ulaganja u istraživanje i razvoj kako ne bi zaostajali u trci za novim tehnologijama, uključujući veštačku inteligenciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.