U trendu

Kina poslala vojsku na granicu sa Severnom Korejom

Kina je rasporedila trupe duž granice sa Severnom Korejom nakon što je Pjongjang najavio da se priprema za petu nuklearnu probu, prenose ruski mediji.

Peking je rasporedio 2.000 vojnika na granici, navodi se u saopštenju informativnog centra za ljudska prava i demokratiju, nevladine organizacije sa sedištem u Hongkongu.

Prema saopštenju, kineski vojnici imaju zadatak da mere radioaktivnu emisiju u slučaju da Severna Koreja izvede nuklearnu probu.

Ovo nije prvi put da Kina raspoređuje trupe duž granice sa Severnom Korejom. U januaru, nakon što je Severna Koreja objavila da je „uspešno“ testirala hidrogensku bombu, Kina je poslala 3.000 vojnika na granicu. Takođe, krajem 2013. godine, Kina je takođe rasporedila trupe.

Pored osmatranja, ostaje da se vidi šta Peking dobija od slanja trupa. Odnosi među dugogodišnjim saveznicima postali su zategnuti 2012. godine, kada je Kim Džong Un preuzeo vlast. Režim Pjongjanga je nastavio da izvodi nuklearne probe i testiranje mogućnosti balističkih raketa, uprkos ponovljenim upozorenjima iz Pekinga.

Režim Severne Koreje je u više navrata tvrdio u poslednjih nekoliko meseci da je ugrožen od strane SAD i Južne Koreje.

U februaru, SAD i Južna Koreja počele su zajedničke vojne vežbe osmišljene kao simulacija sveobuhvatne invazije na Severnu Koreju. Osim toga, SAD je poslao B-2 i B-52 nuklearne bombardere u okolna područja.

U odgovorima na takve poteze, Severna Koreja sprovela nekoliko balističko raketnih proba i tvrdila da su njihovi naučnici uspešno usavršili minijaturnu nuklearnu bojevu glavu — kao korak ka sprovođenju nuklearnog napada na njihove južnokorejske susede.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.