U trendu

Kina poziva Francusku da predloži svoj plan za Ukrajinu; Žestoke borbe u Bahmutu

KIJEV/ MOSKVA- Kineski predsednik Si Đinping pozvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona da razvije sopstveni plan za mirno rešenje situacije u Ukrajini.

„Francuska može da podnese svoj konkretan plan za rešavanje ukrajinske krize, kineska strana je spremna da to podrži i odigra konstruktivnu ulogu“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.
Francuski predsednik je zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen doputovao je u sredu u Kinu da se sastane sa Si Đinpingom.

Situacija u Ukrajini postala je jedna od glavnih tema pregovora političara.

RUSIJA je danas upozorila Zapad da će, ukoliko ne budu uklonjene prepreke za njen izvoz žita i đubriva, onda Ukrajina morati da izvozi žito kopnenim putem, a Moskva će raditi izvan okvira sporazuma o izvozu žita postignutog uz posredstvo UN.
Moskva navodi da je taj izvoz kompromitovan zbog prepreka kao što su osiguranje i ometanje isplata i da one moraju biti ukinute, preneo je Rojters.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je izjavio da ako Zapad to ne bude uradio, onda će Ukrajina morati da koristi kopnene i rečne puteve za izvoz.

ŠEF snaga radijacijske, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov izjavio je danas da SAD nastavljaju da razvijaju vojni biološki program na teritoriji Ukrajine.

„Posle iznuđene pauze zbog tzv. specijajlne vojne operacije, aktivnost ovog programa je ponovo počela“, rekao je Kirilov, prenosi TAŠ.

Kirilov je dodao da SAD traže američke stručnjake za biološko oružje koji su pobegli iz Ukrajine da bi izbegli odgovornost za svoje učešće u projektima.

Američka administracija preduzima hitne mere da bi pronašla ove stručnjake i sprečila eventualno curenje informacija o nelegalnim aktivnostima Pentagona, zaključio je Kirilov.

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA UKRAJINE odbacilo je danas sugestije brazilskog predsednika Lule da Silve da Kijev treba da odustane od poluostrva Krim da bi se lakše postigao mir u Ukrajini.

„Ukrajina ne predaje svoje teritorije“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Kijev independent.

Lula je u jučerašnjem razgovoru rekao da „Zelenski ne može da traži sve“ i da „možda treba diskutovati o Krimu“.

VIŠE od 3.000 ruskih vojnika je tokom marta kontaktiralo specijalnu ukrajinsku telefonsku liniju programa „Želim da živim“ preko koje mogu da se predaju kijevskim vlastima.

Ovaj broj je dvostruko veći u odnosu na prethodne meseci, izjavio je ukrajinski portparol programa „Želim da živim“ Vitalij Matvienko, prenosi Kijev independent.

Matvienko je porast broja poziva obrazložio najavljenom prolećnom kontraofanzivom ukrajinske vojske.

RUSKE i ukrajinske trupe vode žestoke bitke oko železničke stanice u Bahmutu, napisao je danas osnivač grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin.

„Trupe Vagnera oko železničke stanike vode žestoke bitke“, napisala je Prigožinova pres služba na Telegramu.

JEDAN civil je poginuo, a šest ih je ranjeno u ukrajinskom raketnom napadu na centar Donjecka, saopštio je danas gradonačelnik tog grada na istoku Ukrajine Aleksej Kulemzin.

Ranije su lokalne vlasti prenele da su ukrajinske snage gađale područje oko pijace u Donjecku, preneo je TAŠ.

Kulemzin je na svom Telegram kanalu naveo da se još potvrđuju informacije o žrtavama ukrajinskog napada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.