U trendu

Kina poziva SAD da se sastanu na pola puta

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Sjedinjene Američke Države da se sastanu sa Kinom na pola puta i definišu odnose dve zemlje kroz dijalog i međusobnu dobit.

Portparol Stejt departmenta nedavno je više puta govorio o poseti američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini, rekavši da će Blinken razgovarati sa kineskim političarima o tome kako da odgovorno upravlja konkurencijom, ojača saradnju u rešavanju transnacionalnih izazova i izrazi svoju zabrinutost Kini po pitanjima Tajvana, fentanila, Ukrajine i Korejskog poluostrva, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je u odgovoru rekla da kineska strana uvek razvija odnose sa SAD u skladu sa tri principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje od obostrane koristi.

„Istovremeno, mi ćemo čvrsto braniti naš suverenitet, bezbednost i interese razvoja“, upozorila je u ponedeljak Mao i dodala da Kina ne beži od konkurencije i da je „spremna da komunicira i sarađuje sa američkom stranom u bilateralnim i multilateralnim oblastima na osnovu principa jednakosti, reciprociteta i međusobnog poštovanja“.

Mao je naglasila da SAD ne mogu očekivati da će se mešati u unutrašnje stvari Kine i naneti štetu interesima Kine s jedne strane, dok se s druge strane nadaju komunikaciji i saradnji sa Kinom.

Portparol je takođe rekla da je pitanje Tajvana u samoj srži ključnih interesa Kine.

Što se tiče pitanja zloupotrebe fentanila, Mao je kazala da je Kina prva u svetu zvanično odredila fentanil kao klasu i da je uzela aktivno učešće u međunarodnoj saradnji za sprovođenje Zakona u borbi protiv narkotika u okviru konvencija UN o kontroli droga.

Mao je rekla da su američke sankcije povezanim kineskim institucijama od tada ozbiljno uticale i ograničile kinesku sposobnost za borbu protiv narkotika i da bi SAD trebalo da isprave zloupotrebu fentanila kod kuće, a ne da optužuju druge i prebacuju krivicu.

Po pitanju Ukrajine i Korejskog poluostrva, ponovila je da je Kina uvek posvećena promovisanju mira i pregovora u traženju političkog rešenja ovih pitanja i protivi se rečima i delima koji dolivaju ulje na vatru i intenziviraju konflikte.

Mao je pozvala američku stranu da preduzme praktične akcije kako bi se bilateralni odnosi vratili na pravi put zdravog i stabilnog razvoja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar