U trendu

Kina pozvala Japan da podrži Zimske olimpijske igre

PEKING – Kina je pozvala danas Japan da podrži predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu, nekoliko sati nakon što je Tokio objavio da neće poslati vladinu delegaciju na Zimske igre koje će biti održane u februaru.

„Japan bi trebalo da sprovede svoju posvećenost podršci Olimpijskim igrama“, rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen, a prenosi japanska agencija Kjodo.

DŽao je rekao da Kina pozdravlja odluku Japana da na ZOI pošalje Seiko Hašimoto, poslanika i predsednika organizacionog komiteta Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju održanih ovog leta, i još dvoja predstavnika.

Prethodno je zvanični Tokio saopštio da neće poslati vladinu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu, u februaru 2022. godine, što je usledilo nakon diplomatskog bojkota koji predvode SAD, a koje su kao razlog navele zabrinutost oko kršenja ljudskih prava u Kini.

Posle SAD, još nekoliko zemalja je reklo da neće slati zvaničnike, poput Australije, Britanije i Kanade.

Japan, kao saveznik SAD, ima jake ekonomske veze sa Kinom.

„Tokio neće poslati delegaciju vlade na ZOI 2022, ali će umesto toga poslati zvaničnike koji imaju direktne veze sa Olimpijskim igrama“, izjavio je sekretar vlade Hirokazu Macuno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.