U trendu

Kina pozvala na razgovore za resenje ukrajinske krize

PEKING – Kina je danas pozvala na razgovore kojima bi se rešavala kriza u Ukrajini, bez direktnog pominjanja i kritikovanja vojnog napada Rusije, uz optužbe da su Vašington i njegovi saveznici pogoršali situaciju, prenosi AP.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing saopštila je novinarima da je „pitanje Ukrajine složeno sa svojom istorijskom pozadinom“ i da je ono što se danas dešava „posledica delovanja više složenih faktora“.

„Kina pomno prati najnovija dešavanja. I dalje se nadamo da zainteresovane strane neće zatvoriti vrata miru i da će se umesto toga uključiti u dijalog i konsultacije i sprečiti dalju eskalaciju situacije“, naglasila kineska zvaničnica.

Hua je danas navela da Peking „poziva strane da poštuju legitimne bezbednosne zabrinutosti drugih“, navodi AP.

„Sve strane treba da rade za mir umesto da eskaliraju tenzije ili raspiruju mogućnost rata. One strane koje su bile zauzete osuđivanjem drugih, šta su time uradile? Da li su ubedili druge? „, saopštila je Hua.

Portparolka nije opisala ruske akcije kao invaziju niti je direktno ukazala na kretanje ruskih snaga u Ukrajinu, dok je ranije kineska ambasada u Kijevu izdala upozorenje svojim državljanima da ostanu kod kuće i postave kinesku zastavu u ili na svoja vozila ako treba da putuju na veće udaljenosti ,navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.