U trendu

Kina procenjuje moguće posledice puštanja vode iz Fukušime

PEKING – Kina će proceniti postojanje moguće pretnje koju predstavlja najavljeno japansko puštanje zagađene vode iz nuklearne elektrane Fukušima po bezbednost prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i njihove trgovine, saopštilo je u četvrtak ministarstvo trgovine.

Rojters prenosi da je portparol ministarstva Gao Feng poručio da je Kina ozbiljno zabrinuta jednostranom odlukom Japana da ispušta otpadne vode iz Fukušime u more.

„Mi ćemo pažljivo pratiti razvoj situacije i procenjivati moguće pretnje koje predstavljaju po prehrambene i poljoprivredne proizvode i njihovu trgovinu, kako bismo osigurali bezbednost kineskih potrošača“, rekao je Gao na redovnoj konferenciji za novinare ,navodi agencija.

Rojters prenosi da je prema planovima koje je Japan predstavio u utorak, za oko dve godine, nakon filtriranja radi uklanjanja štetnih izotopa, planirano ispuštanje više od milion tona kontaminirane vode u more iz postrojenja koje je razoreno zemljotresom i cunamijem 2011. godine.

Agencija navodi da je plan odmah izazvao protivljenje suseda Južne Koreje, Kine i Tajvana, a da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo danas da Kina deli zajednički stav sa Južnom Korejom koji se protivi najvljenoj japanskoj akciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.