U trendu

Kina protestvovala zbog prolaska američke ratne flote

PEKING – Kinesko Ministarstvo odbrane protestovalo je danas zbog prolaska ratnih brodova američke mornarice i Obalne straže kroz Tajvanski moreuz, u vodama između Kine i Tajvana koji zvanični Peking smatra svojom teritorijom.

U saopštenju objavljenom na veb stranici ministarstva ovaj potez je nazvan provokativnim i ocenjuje se da pokazuje da su SAD najveća prijetnja miru i stabilnosti i kreator bezbednosnih rizika u Tajvanskom moreuzu, prenosi AP.

„Izražavamo snažno protivljenje i oštru osudu“, navodi se u saopštenju.

Razarač UŠ „Kid“ sa navođenim raketama i patrolni brod Obalske straže „Monro“ plovili su juče u međunarodnim vodama Tajvanskog moreuza, saopštila je američka mornarica.

Takve vežbe se tumače kao upozorenje Kini koja je nedavno izvela manevre u blizini Tajvana, koji spaja delom svoje teritorije.

„Zakoniti tranzit brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“, navodi se u saopštenju američke 7. flote koja je usidrena u Japanu.

Obalske straže SAD i Tajvana razgovarale su ovog meseca nakon potpisivanja sporazuma o saradnji, a Kina je osudila taj sporazum.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Kine se kaže da je „Tajvan neotuđivi deo Kine“ i poručuje da Kina neće tolerisati bilo kakvo mešanje u svoja „unutrašnja pitanja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.