U trendu

Kina prvi put šalje nosač aviona na vežbe u Pacifički okean

Kineska vojska je saopštila da planira vežbe u Pacifičkom okeanu u kojima će po prvi put u dubokim vodama učestvovati i jedini kineski nosač aviona „Liaoning“, javili su tamošnji državni mediji, prenosi AFP.

Agencija ocenjuje da će „ovaj potez verovatno uvećati regionalne napetosti“. Nije navedena dužina vežbi niti ruta flotile u kojoj će biti nosač aviona sovjetske proizvodnje.

AFP navodi da se „Liaoning“ nalazi u severoistočnom kineskom gradu Dalijan, što bi po oceni ove agencije trebalo da znači da će flota ući u Pacifički okean kroz lanac spornih ostrva koja se nalaze između Tajvana i Japana.

„Kineska pomorska formacija, uključujući nosač aviona „Liaoning“, krenuo je ka zapadnom Pacifiku u subotu zbog planiranih vežbi u dubokim vodama“, citirala je kineska agencija Sinhua portparola kineske mornarice Liang Yang.

Navodi se da je japansko Ministarstvo odbrane potvrdilo da je osam kineskih brodova, uključujući nosača aviona i tri razarača, primećeno juče popodne u centralnom delu Istočnog kineskog mora.

Kineska vojska je prethodnih dana u Žutom moru izvela prve vežbe grupe brodova na čelu sa nosačem aviona „Liaoning“ u okviru kojih je obavljena serija poletanja borbenih aviona, akcije spasavanja i vežbe borbe u vazduhu, u trenutku napetosti sa SAD i Tajvanom, naveo je AP.

Američka agencija navodi da kinesko Ministarstvo odbrane u petak uveče objavilo da su vojne vežbe izvedene pre nekoliko dana i da je planiran nastavak, bez preciziranja gde se tačno odigravaju.

AP podseća da su sve veće sposobnosti i kretanje ove grupe brodova na čelu sa nosačem aviona pažljivo prate otkad je prošlog meseca proglašeno da je „Liaoning“ spreman za borbenu upotrebu i potom upućen u trenažnu misiju u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Zvanični Peking je naveo da će nosač aviona biti korišćen pre svega za obuku i istraživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar