U trendu

Kina: Prvo čekamo formiranje vlade u Avganistanu

PEKING – Kina vlada sačekaće da se uspostavi „otvorena, inkluzivna i široko reprezentativna“ vlada u Avganistanu, pre nego što donese odluku o pitanju priznavanja te vlade.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan rekao je danas da Kina prvo mora da sačeka formiranje vlade pre nego što razmotri njeno priznanje, piše AP.

„Tek nakon toga ćemo doći do pitanja diplomatskog priznanja“, rekao je Džao i dodao da će Kina nastaviti da podržava mirnu obnovu Avganistana i pruža pomoć ekonomskom i društvenom razvoju Avganistana.

Džao je istakao da talibani moraju da ispune svoju obavezu da neće pružati utočište teroristima niti dozvoliti da neka druga strana deluje na njegovoj teritoriji, izdvajajući istočnoturkestanski islamski pokret koji Peking optužuje za napade u svom regionu Sinkjang, na granici sa Avganistanom.

Peking je dugo pozivao SAD da napuste Avganistan, ali je osudio njihovo „ishitreno“ povlačenje američkih trupa zbog trenutne nestabilnosti.

Kina je tražila dobre odnose i sa bivšom avganistanskom vladom i sa talibanima, i krajem prošlog meseca je ugostila vrhovnog političkog lidera grupe, Mulu Abdul Ganija Baradara koji se sastao sa kineskim ministrom inistranih poslova Vang Lijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.