U trendu

Kina se odlučno protivi prodaji američkog oružja Tajvanu

 Kina je odlučila da uvede kontramere protiv dva američka vojna industrijska preduzeća, koja su dugo vremena učestvovala u prodaji oružja Tajvanu.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) to je odgovor Kine na nedavnu najavu SAD o prodaji oružja Tajvanu.

Kada je reč o zaštiti nacionalnog suvereniteta i bezbednosnih interesa, Kina nikada neće biti meka srca, dodaje CMG i navodi da su pre pola meseca, SAD odlučile da prodaju Tajvanu oružje vredno oko 100 miliona dolara.

To je druga prodaja oružja Tajvanu otkako je sadašnja američka administracija preuzela dužnost. Pristup SAD ozbiljno krši princip o jednoj Kini i tri zajednička kinesko-američka saopštenja, posebno Saopštenje od 17. avgusta, i nanosi ozbiljnu štetu kineskom suverenitetu i bezbednosnim interesima, kao i miru i stabilnosti Tajvanskog moreuza, dodaje se.

Prema relevantnim odredbama kineskog zakona,  Kina je odlučila da preduzme kontramere protiv kompanija Raitheon i Lockheed Martin, koje su dugo bile uključene u prodaju američkog oružja Tajvanu.

Kineski postupak je, navodi CMG,  razuman i zakonit i pokazuje čvrstu volju i odlučnost Kine da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. One kompanije koje štete nacionalnim interesima Kine moraju platiti cenu.

Kina nikada neće dozvoliti nijednoj kompaniji da se bavi aktivnostima koje štete suverenitetu i bezbednosnim interesima Kine dok istovremeno ostvaruje komercijalne koristi od kineskog tržišta.

Tajvan je oduvek neotuđivi deo kineske teritorije, a princip o jednoj Kini je konsenzus i priznata međunarodna norma međunarodne zajednice.

SAD i njihova vojna preduzeća moraju se pridržavati principa jedne Kine i zaustaviti prodaju oružja Tajvanu i vojne veze između SAD-a i Tajvana. U suprotnom, Kina će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da čvrsto zaštiti sopstveni suverenitet i bezbednosne interese, piše CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar