U trendu

Kina: Si posetio Siđang prvi put posle osam godina

PEKING – Predsednik Kine Si Đinping posetio je ove nedelje Sinđang, prvi put posle osam godina.

Državni kineski mediji izvestili su danas da je Si posetio više lokacija od utorka do četvrtka, uključujući univerzitet i trgovinsku zonu u regionalnoj prestonici Urumćiju, preneo je Rojters.

Na fotografiji novinske agencije Sinhua može se videti Si bez maske okružen nasmejanim stanovnicima koji aplaudiraju, od kojih mnogi izgledaju kao Ujguri u etničkim kostimima i muslimanskim kapama za molitvu.

Sinđijang je bio poprište sporadičnog antivladinog nasilja pre nego što su Ujedinjene nacije 2018. godine saopštile da je milion Ujgura stavljeno u masovne logore za reedukaciju, prenela je britanska agencija.

Kina je više puta negirala bilo kakvo maltretiranje Ujgura.

Prvobitno je negirala postojanje bilo kakvih kampova, a zatim je navela da je uspostavila „centre za stručnu obuku“ sa spavaonicama u koje ljudi mogu „dobrovoljno“ da se prijave da bi učili o pravu, kineski jezik i stekli stručne veštine.

Navela je i da su 2019. godine svi pripravnici „diplomirali“.

Sijeva poslednja prijavljena poseta Sinđangu bila je 2014. godine, kada je pozvao na sveobuhvatnu „borbu protiv terorizma, infiltracije i separatizma“, preneo je „Njujork tajms“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.