U trendu

Kina sprovodi vojnu vežbu sa bojevom municijom oko Tajvana

Kina danas sprovodi vojnu vežbu sa bojevom municijom u Tajvanskom moreuzu, u sklopu trodnevne vojne akcije „potpunog opkoljavanja“ ostrva organizovane u znak protesta protiv susreta tajvanske predsednice i predsednika donjeg doma američkog Kongresa.

Tokom vikenda borbeni avioni i ratni brodovi simulirali su ciljana gađanja ostrva u okviru vojne vežbe nazvane „Ujedinjeni mač“, a koje je osudio Tajvan.

SAD su pozvale Peking na uzdržanost.

Cilj vežbi je simulirati potpuno opkoljavanje ostrva od 23 miliona stanovnika na koje Peking polaže prava.

Kina je poslala avione, brodove i trupe u pomorski i vazdušni prostor oko ostrva, navela je kineska vojska.

Kina je saopštila danas da je mobilisala lovce koji „prenose bojevu municiju“ da bi sproveli simulirane udare blizu Tajvana, kao i da je raspoređen nosač aviona Šandong.

„Više grupa lovaca H-6k koji prevoze bojevu municiju sprovelo je nekoliko talasa simuliranih udara na važne ciljeve ostrva Tajvan, javila je kineska državna televizija.

Istočna komanda vojske je navela da je nosač aviona Šandong takođe učestvovao u vežbama.

Vežbe su organizovane posle susreta tajvanske predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija u Kaliforniji u sredu, za koji je Peking naveo da će reagovati „čvrstim i energičnim“ merama.

Tajvan od građanskog rata 1949, želi nezavisnost od Kine koja ga smatra delom svoje teritorije i osuđuje svaki vid političke komunikacije sa vladom na ostrvu. Kina tvrdi da će sačuvati Tajvan u svom sastavu, „makar i silom“.

Peking smatra da kontakti stranih zvaničnika i demokratske vlade ostrva ohrabruju Tajvance koji hoće formalnu nezavisnost, što Kina ne želi da dozvoli po cenu rata.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven u subotu je osudila autoritarni ekspanzionizam Kine i dala uveravanja da će nastaviti da radi sa SAD-om i drugim zemljama na odbrani vrednosti slobode i demokratije.

Tajvansko ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je utvrdilo da je 11 kineskih ratnih brodova i 70 aviona oko ostrva, a slično je, kako je navelo, bilo i u subotu.

Prethodni put je Kina imala vojne vežbe oko ostrva u avgustu prošle godine, kao odgovor na posetu tadašnje predsednice donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu.    

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.