U trendu

KIna spustila nivo diplomatskih odnosa sa Litvanijom

PEKING – Kina je danas smanjila nivo svojih diplomatskih odnosa sa Litvanijom ispod nivoa ambasadora, kao dodatni odgovor na odluku Viljnusa da na Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom, otvori diplomatsko predstavništvo.

Kina je ranije proterala litvanskog ambasadora iz Pekinga i povukla svog ambasdaora iz Viljnusa, želeći da istakne osetljivost pitanja statusa Tajvana, preneo je AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će odnosi biti spušteni na nivo otpravnika poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Litvaniju za „podrivanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ i pozvalo je litvansku vladu da „odmah ispravi greške“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u oštrom saopštenju navelo da je Litvanija ignorisala „zvanični stav“ Kine i osnovne norme međunarodnih odnosa, dozvoljavajući Tajvanu da uspostavi svoje predstavništvo u Litvaniji.

Taj potez „podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine i predstavlja grubo se mešanje u unutrašnje poslove Kine“, stvarajući loš presedan na međunarodnom nivou, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Kine, preneo je Rojters.

„Pozivamo litvansku stranu da odmah ispravi svoje greške i da ne potcenjuje čvrstu odlučnost i rešenost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Šta god Tajvan uradio, to ne može da promeni činjenicu da je deo Kine“, poručuje kinesko ministarstvo.

Tajvan poručuje da je nezavisna država koja se zove Republika Kina ističući da Narodna Republika Kina nikada nije vladala Tajvanom i nema pravo da govori u njenovo ime.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar